Vitamín D má kľúčový vplyv na naše zdravie. Ide o vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa prirodzene vyskytuje vo veľmi malom množstve. Vitamín D dokáže ľudské telo získať v dvoch formách. Prvá forma je z potravín, ktoré konzumujeme a druhá forma je hormón, ktoré naše telo produkuje, známy ako "slnečný vitamín".

Ako telo produkuje vitamín D?


Ultrafialové lúče zo slnečného svetla zasiahnu pokožku a spustia syntézu vitamínu D. Sú však ľudia, ktorí tento "slnečný vitamín" nedokážu vytvoriť. Jedná sa najmä o ľudí s genetickou chybou, starších ľudí, ľudí s tmavšou pleťou alebo aj takých, ktorí sa rozhodli skrývať pred slnkom.

Vitamín D získaný slnkom, v potravinách a doplnkoch je biologicky nečinný a musí sa v tele podrobiť aktivácii. Prvá prebieha v pečeni druhá v obličkách.

V akej forme sa vyskytuje vitamín D?

Vitamín D poznáme ako vitamín D2,  ktorý má rastlinný pôvod. Ďalej rozlišujeme vitamín D3, ktorý vzniká účinkom UV žiarenia. Jeho zdrojom sú tiež potraviny živočíšneho pôvodu.


V potravinách sa objavuje vitamín D príliš málo. Tie najbohatšie sú:

  • Mäso mastných rýb (losos, tuniak, makrela) patrí k najlepším zdrojom vitamínu D
  • Malé množstvo vitamínu D sa nachádza v hovädzej pečeni, syre a vaječných žĺtkoch
  • Vitamín D2 obsahujú aj niektoré huby, najmä tie, ktoré sú počas rastu vystavené vyššiemu slnečnému žiareniu
  • Bohatým zdrojom vitamínu D je aj plnotučné mlieko cca 2,5 mcg / šálka mlieka
  • Rastlinné mlieko (nápoje vyrobené zo sóje, mandlí alebo ovsa) je často obohatené vitamínom D podobne ako plnotučné mlieko
  • Ďalšie zdroje vitamínu D môžu byť: sardinky,  hovädzie mäso, avokádo, strukoviny
  • Vitamín D je odolný voči teplu, takže sa prípravou jedál neznehodnotí. 

Zabezpečiť si jeho odporúčanú dennú dávku však nie je vôbec jednoduché. 


Benefity vitamínu D pre naše telo:

  • Udržiava zdravie kostí, ako aj zubov.
  • Podporuje zdravie imunitného systému, mozgu a nervového systému.
  • Reguluje hladinu inzulínu.
  • Podporuje správnu funkciu pľúc a kardiovaskulárne zdravie.
  • Ovplyvňuje expresie génov zapojených do vývoja rakoviny.
  • Slúži ako prevencia pred infekčnými ochoreniami.
  • Chráni pred rozvojom zápalov v ľudskom tele.
  • Pomáha v boji proti chrípke.
  • Je dôležitý pri regulácii vápnika a udržiavaní hladín fosforu v krvi.
  • Je potrebný pre správnu funkciu čriev ako aj pre správnu absorpciu vápnika. 


Vitamín D môže zosilňovať protizápalové účinky glukokortikoidov. Vďaka tejto výhode je potenciálne užitočný ako podporná terapia u ľudí s astmou rezistentnou na steroidy. Štúdia z roku 2019 naznačuje, že tehotné ženy s nedostatkom vitamínu D môžu mať väčšie riziko vzniku preeklampsie a predčasného pôrodu. Lekári tiež spájajú zlý stav vitamínu D s tehotenskou cukrovkou a bakteriálnou vaginózou u tehotných žien. Je tiež dôležité poznamenať, že v štúdii z roku 2013 vedci spájali vysoké hladiny vitamínu D počas tehotenstva so zvýšeným rizikom potravinovej alergie u dieťaťa počas prvých 2 rokov života.

Záver

Vitamín D je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho tela. Senzitívne vystavovanie sa slnku na 5-10 minút 2-3 krát za týždeň umožňuje u väčšiny ľudí dostatočnú tvorbu vitamínu D. Avšak strebáva sa pomerne rýchlo a to najmä v zime, preto je dobré ho dopĺňať pomocou výživových doplnkov.

Zdroj: https://ods.od.nih.gov/