Poštovné zdarma pri objednávkach od 39 €

Kolagén je najčastejšie sa vyskytujúcim proteínom v našom tele, ktorý tvorí až tretinu všetkých telových proteínov. Je to vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá má mnoho dôležitých funkcií. Je základným stavebným kameňom kostí, kože, svalov, väzív a šliach. Môžeme si ho predstaviť ako lep, ktorý drží celé telo pohromade. Veď aj jeho názov je odvodený od gréckeho slova kólla, ktoré znamená lepidlo.

Aké sú funkcie kolagénu v našom tele?

Existuje najmenej 16 typov kolagénu. Štyri hlavné typy kolagénu sú typ I, II, III a IV. Každý z nich má svoju špecifickú funkciu:

  • Typ I: tvorí 90% nášho telesného kolagénu a je tvorený hustými vláknami. Tvorí pokožku, kosti, šľachy, vláknité chrupavky, spojivové tkanivo a zuby. Tento typ kolagénu tiež podporuje pružnosť pokožky a znižuje tvorbu vrások.
  • Typ II: má voľnejšie vlákna a nájdeme ho v elastickej chrupavke, ktorá vystiela kĺby.
  • Typ III: podporuje štruktúru svalov, orgánov a ciev. Prospieva rastu pokožky, vlasov a nechtov.
  • Typ IV: pomáha s filtráciou a nachádza sa v rôznych vrstvách kože. Podporuje regeneráciu tkaniva po poranení.

Čím viac telo starne, tým produkuje menej kolagénu a menej kvalitný kolagén. Dá sa to spozorovať na koži, ktorá sa stáva menej pevnou a elastickou. Chrupavka sa s vekom oslabuje tiež.

Nutrienty, ktoré pomáhajú telu produkovať kolagén

Každý kolagén začína ako prokolagén. Telo si vytvára prokolagén kombináciou dvoch kyselín - glycínu a prolínu za použitia vitamínu C. Prokolagén môžete telu pomôcť vytvoriť tým, že zabezpečíte príjem nasledujúcich látok:

  • Vitamín C: veľké množstvá tohto vitamínu obsahujú citrusy, paprika a jahody
  • Prolín: nachádza sa v bielkach vajíčok, pšeničných klíčkoch, mliečnych výrobkoch, kapuste, špargli a hríboch
  • Glycín: nájdete ho v bravčovej či kuracej koži, ale aj rôznych jedlách bohatých na bielkoviny
  • Meď: je obsiahnutá v živočíšnych orgánoch, sézamových semiačkách, kakaovom prášku, kešu orieškoch alebo šošovici

Naše telo potrebuje vysokokvalitný proteín, ktorý obsahuje aminokyseliny potrebné na tvorbu nových bielkovín. Mäso, hydina, morské plody, mliečne výrobky, strukoviny či tofu sú vynikajúce zdroje aminokyselín. Kolagén je prospešné prijímať aj ako výživový doplnok, netreba však zabúdať na to, že žiadny výživový doplnok neslúži ako náhrada stravy.

Čo ničí kolagén a čomu sa vyhnúť

Okrem produkcie a dopĺňania kolagénu formou výživových doplnkov je rovnako dôležité obmedziť nasledujúce faktory majúce negatívny vplyv na kolagén v našom tele: 

  • Cukor a rafinované sacharidy: cukor zabraňuje schopnosti kolagénu opraviť sa. Minimalizujte preto konzumáciu pridaného cukru a rafinovaných sacharidov.
  • Príliš veľa slnka: ultrafialové žiarenie môže znížiť produkciu kolagénu. Vyhnite sa nadmernému vystavovaniu sa priamemu slnku.
  • Fajčenie: fajčenie obmedzuje produkciu kolagénu. Môže oslabiť hojenie rán a viesť k vráskam.

Kolagén v tele zohráva neodmysliteľnú úlohu. Dbajte preto na svoju životosprávu a príjem potravín dopomáhajúcich k jeho produkcii. Výživové doplnky vám tiež pomôžu udržať hladinu kolagénu v pozitívnych číslach. Dostatkom kolagénu v tele sa vyhnete nielen bolestiam kĺbov, ale aj zvráskavenej ovisnutej pokožke či problémom s regeneráciou.